Χωριά της Αποδοτίας

Χωριά της Αποδοτίας

Ξεκινώντας από την Ναύπακτο τα 58 χιλιόμετρα του φιδωτού δρόμου μέσα στην φύση και το πράσινο σε προϊδεάζουν για όσα επακολουθούν στον προορισμό σου, την Αποδοτία. Παλιός Δήμος της Ναυπακτιας, από τα πλεόν όμορφα και χαρακτηριστικά ορεινά τοπία της Ελλάδας, αποτελείται από τα παρακάτω χωριά:

Άνω Χώρα: κατάφερε να γίνει ένας αξιοζήλευτος προορισμός, αναδεικνύοντας παράλληλα τη Ναυπακτία, χάρη στη φυσική ομορφιά αλλά και την ευαισθησία των κατοίκων της που διατήρησαν αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα του χωριού.
Κάτω Χώρα: ένα μικρό χωριουδάκι, που τα τελευταία χρόνια, λόγω της ξενοδοχειακής μονάδας που διατηρεί, έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο.

Αμπελακιώτισσα (Κοζίτσα): Το χωριό είναι χτισμένο στα 1.000μ και έχει χαρακτηριστεί ως «ιερά κιβωτός της Ναυπακτίας», λόγω των εκκλησιαστικών της θησαυρών, με την Ιερά Μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας να ξεχωρίζει.

Λιμνίστα: το πρώτο χωριό που συναντάμε στη διαδρομή για την ορεινή Ναυπακτία, και αποτελούσε πάντα τον συγκοινωνιακό κόμβο για είκοσι και πλέον χωριά της ανατολικής Ναυπακτίας και δυτικής Δωρίδας.

Τερψιθέα: σε υψόμετρο 750 μ. στους πρόποδες του όρους Τριτσόβα ή Κερασοβούνι. Χτισμένη σε αυτή τη θέση εδώ και 500 χρόνια, παλαιότερα ονομαζόταν Ρωμιά και Βετολίστα (ή Βετολίτσα).

Ελατού: χτισμένη αμφιθεατρικά στα κατάντη του βουνού Κερασοβούνι (Ομάλια), δηλαδή σε περιοχή ορεινή πολύπλοκη και δύσβατη με βαθιές χαράδρες και ποικίλη διαμόρφωση του εδάφους και το όνομά της οφείλεται στα πυκνά ελατοδάση που την περιβάλλουν.

Ασπριάς: χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 754 μέτρα στους πρόποδες μεταξύ των βουνών Αετόπετρας, Μακριάς ράχης και Μακρυνόρους.

Αναβρυτή: χτισμένη σε υψόμετρο 730 μέτρων ονομαζόταν παλαιότερα “Βετοψίστα” και πήρε το σημερινό της όνομα το 1925 από τα πολλά νερά που αναβλύζουν εδώ. Βορειοανατολικά του χωριού, βρίσκεται ένα αληθινό μνημείο της φύσης, με λαμπερούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το σπήλαιο της Δρακότρυπας, γνωστό από το 1958 και έχει εξερευνηθεί σε έκταση 1100 τ.μ., σε μήκος διαδρόμων 500μ. περίπου.

Γρηγόρι: από τα πλέον απομακρυσμένα και άγονα χωριά. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού «Τσεκούρι» (Πύργος), χτισμένο μέσα στα έλατα

Κεντρική: ριζωμένη προσήλια σε υψόμετρο 1050μ μέσα σε πανύψηλα έλατα και καστανιές, στην ποδιά του όρους Τσακαλάκι, έχει φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκινοχωρίου αποτελείται από δύο χωριά: Το Κοκκινοχώρι και το Χρύσοβο, που μαζί με το γειτονικό χωριό Λιμνίστα είναι γνωστά ως «Λεβεντοχώρια».

Καλλονή: στα νοτιοδυτικά της οροσειράς Πύργου. Το όνομα το έλαβε το 1928. Πριν ονομαζόταν Στρωμίνιανη, επειδή «Στρώμη» ήταν το όνομα της τοποθεσίας αυτής.

Καταφύγιο (πρώην Αμόρανη): βρίσκεται κάτωθι του Μακρυνόρους και σε υψόμετρο 600 μ. Η περιοχή αυτή υπήρξε κατά την Τουρκοκρατία πραγματικό καταφύγιο, λόγω του βραχώδους και απόκρημνου της περιοχής, όπου βρίσκονται και πολλά σπήλαια. Στο Καταφύγιο ανήκει και ο συνοικισμός Γολέμι.

Πόδος: χτισμένος στους πρόποδες τους όρους Τσακαλάκι είναι το μικρότερο χωριό του Δήμου με μόλις 10 κατοίκους κατά την τελευταία απογραφή.

Ελατόβρυση: κτισμένη σε υψόμετρο 870 μέτρων ανάμεσα σε δύο χείμαρρους.

Κρυονέρια (πρώην Κουτολίστια) βρίσκονται στις ψηλότερες πλαγιές του Φτερόπυργου, συνέχεια του όρους Τσεκούρι. Το χωριό αναφέρεται σε ιστορικά έγγραφα πριν από 1454 και το 1939 μετονομάσθηκε σε Κρυονέρια.Στα Κρυονέρια υπάρχει ίσως η ποιο εντυπωσιακή τοποθεσία στην Ναυπακτία για φωτογράφιση ζευγαριών. Η τοποθεσία «Περγάρι» κυριολεκτικά «κόβει την ανάσα» και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την εξαιρετική θέα στην Ευηνολίμνη. Επίσης αξίζει μια επίσκεψη στο ιστορικό εκκλησάκι 200 ετών (1816) του Αγίου Νικολάου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το δάπεδο του Ναού που είναι από ντόπια πέτρα και στο κέντρο του υπάρχει ανάγλυφη παράσταση πεντάγωνου αστεριού η οποία διασχίζεται – σπάει από έναν σταυρό εντός κύκλου. Δηλαδή το σύμβολο του κακού διαμελίζεται από τον σταυρό. Μοναδικό στην Ελλάδα.

Μανδρινή: (πρώην Μεγάλη Παλούκοβα) βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Οξυά, έχει υψόμετρο περί τα 760 μ.

Λεύκα: χαρακτηρίζεται από αξιόλογο φυσικό περιβάλλον με μεγάλη ποικιλομορφία. Πνιγμένη πραγματικά στο πράσινο είναι γνωστή και με το παλαιότερο όνομά της που ήταν Μικρή Παλούκοβα.

Γραμμένη Οξυά: το τελευταίο και πλέον απομακρυσμένο χωριό του Νομού Αιτωλοακαρνανίας στα όρια των Νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας, φωλιασμένο στην αγκαλιά του βουνού Οξυά.

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...