Το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Το γραφικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Το λιμάνι της Ναυπάκτου, εκεί που χτυπάει η καρδιά της πόλης, αποτελεί σημείο συνάντησης των ντόπιων αλλά και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Με δεκάδες καφέ και εστιατόρια να το περιτριγυρίζουν εδώ μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας, τον καφέ σας ή το ποτό σας.

Οι δύο λιμενοβραχίονες, απολήξεις των δύο περιμετρικών τειχών του κάστρου, αφήνουν μία είσοδο που έχει άνοιγμα περίπου 35 μ. Το πλάτος του λιμανιού είναι γύρω στα 120 μ., ενώ ο πυθμένες που στο κέντρο δεν έχει βάθος μεγαλύτερο από 5 μ., είναι στρωμένος από την κατασκευή του με πλάκες από πέτρα. Περπατώντας κανείς στην ανατολική αποβάθρα, στην οδό Φορμίωνος, συναντά δεξιά το λεγόμενο «Φετιχέ Τζαμί», που ανήγηρε ο σουλτάνος Βαγιαζίτ Β΄. Στην άκρη του ανατολικού πυργίσκου στέκει ο ναυτικός φάρος.

Στο δυτικό βραχίονα βρίσκεται το Πολιτιστικό Πάρκο Θερβάντες, όπου είναι αναρτημένες αναμνηστικές μαρμάρινες επιγραφές, αφιερώματα των Πρεσβειών των εμπλεκομένων στη Ναυμαχία κρατών και στο κέντρο υψώνεται το άγαλμα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Ψηλά στον προμαχώνα του λιμανιού στέκει ο ανδριάντας του εθνομάρτυρα της Επανάστασης του ’21, πυρπολητή, Γεωργίου Ανεμογιάννη από τους Παξούς, έργο του γλύπτη Νικόλα. Κατά μήκος του τείχους υπάρχει μεγάλο φυλάκιο και πιο πάνω κυκλικός προμαχώνας, αξιόλογο δείγμα βενετικής αμυντικής αρχιτεκτονικής του 15ου αιώνα.

Απέναντι από το λιμάνι βρίσκεται το κτίριο «Ναυπακτία», όπου στεγάστηκε το πρώτο υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας στην πόλη, ενώ σήμερα στεγάζει το Κέντρο Πληροφόρησης επισκεπτών και φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.τ.λ. και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην Δυτική πλευρά του κτιρίου εκτείνεται η Πλατεία του Λιμανιού, στης οποίας το κέντρο υψώνεται η προτομή του Σουλιώτη στρατηγού Νότη Μπότσαρη. Ανατολικά της πλατείας υπάρχει ένα παραδοσιακό λιθόστρωτο δρομάκι το λεγόμενο «Στενοπάζαρο»

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...