Αντίρριο, με θέα τη Γέφυρα

Αντίρριο, με θέα τη Γέφυρα

Το τοπωνύμιο Αντίρριο είναι γνωστό από την αρχαία εποχή. Ρίο στην αρχαιοελληνική γλώσσα λέγεται το ακρωτήριο. Ρίο, λοιπόν, το αχαϊκό και απέναντί του (αντί) το Αντίρριο, αλλιώς Μολυκρικόν Ρίον ή Μολύκριον Ρίον, γιατί βρισκόταν στην περιφέρεια της αρχαίας πόλης Μολυκρείας. Το Αντίρριο, κατά την Τουρκοκρατία, ανήκε στον καζά (επαρχία) του Βενέτικου και ιδιαίτερα στο Κάτω Βενέτικο, μετεπαναστατικά στην Επαρχία Ναυπάκτου και Βενέτικου (Ναυπακτοβενέτικο), μέχρι το 1833, που ιδρύθηκε η Επαρχία Ναυπακτίας. Ως οικισμός, κατά τους μετεπανασταστικούς χρόνους, εμφανίζεται στα 1844 με 14 κατοίκους, όσο περίπου και η στρατιωτική φρουρά, γιατί το φρούριο αποτελούσε στρατιωτικό σταθμό.

Μακύνεια
Μακύνεια: περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Χαλούλαγα, Μαμάκου, Αγραπιδόκαμπος, Ρίζα, Μαγκλαραίικα, Κολοβαίικα και Άγιος Πολύκαρπος.. Η Μακύνεια αποτελεί σήμερα θαυμάσιο παραθεριστικό κέντρο, με ωραιότατες ακρογιαλιές. Η αρχαία μικρή πόλη Μακυνία (Μακύνεια) βρισκόταν πλησίον του όρους Ταφιασσού (Κλόκοβα), προς τη μεριά της Μολυκρείας (Μολύκρειο).

Μολύκρειο
Το Μολύκρειο περιλαμβάνει τους συνοικισμούς Άγιος Γεώργιος, Μούι, Πλατανίτης, Άνω Πλατανίτης και Φραγκαίικα. Το Μολύκρειο, με το παλιό του όνομα Μούι (Μούη), είναι μετεπαναστατικός οικισμός. Προεπαναστατικός οικισμός στην ίδια περιοχή φαίνεται ότι είναι το χωριό Άγιος Γεώργιος, που βρίσκεται σε περίοπτο λόφο (υψόμετρο 281 μέτρων), βορειοδυτικά του Μολυκρείου.

Αξιοθέατα
Μπορεί το Αντίρριο να είναι γνωστό κυρίως για το πορθμείο του και για τη Γέφυρα, εντούτοις κρύβει πολλές ομορφιές.
Το κυριότερο μνημείο είναι το μεσαιωνικό κάστρο όπου τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις Στα νότια του κάστρου υπάρχει μικρός γραφικός φάρος.

Στη δυτική προβλήτα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, που εγκαινιάστηκε το 1985.
Μεγάλο αξιοθέατο είναι η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με μήκος 2.252 μέτρα και με τρία κεντρικά ανοίγματα των 560 μέτρων και δύο πλευρικά των 286 μ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Στα ΒΑ, περίπου 1 χλμ. από τον οικισμό, στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονος, υπάρχει, μέσα σε δασύλλιο, γραφική εκκλησία, όπου έχουν διαμορφωθεί οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης. Στα ΝΑ του λόφου, στο χείμαρρο που κατεβαίνει απ’ τις Μολυκρειώτικες ράχες, υπάρχει πέτρινο γεφύρι, μονότοξο μάλλον του 19ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί και το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, που είναι χτισμένο σε εξαιρετική θέση, από όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πανοραμική θέα στην περιοχή του Αντιρρίου και στις αντικρινές παραλίες της βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...