Ο ποταμός Εύηνος και η Ευηνολίμνη

Ο ποταμός Εύηνος και η Ευηνολίμνη

Ο Εύηνος πηγάζει απ’ τα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα και καταλήγει στον Πατραϊκό Κόλπο, κοντά στο χωριό Γαλατας, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου
Οφείλει το όνομά του στο βασιλιά Εύηνο, ο οποίος πνίγηκε στα νερά του κυνηγώντας τον Ίδα, που του είχε αρπάξει την κόρη του, την πριγκίπισσα Μάρπησσα.
Είναι γνωστός και με το όνομα Φίδαρης εξαιτίας των διακλαδώσεων που σχηματίζει κατά τη διαδρομή του στα ορεινά της Ναυπακτίας.
Κατά τη διαδρομή του δέχεται να νερά ενός πλήθους παραποτάμων με κυριότερους τους Κότσαλο, Πορτιάρη, Φιδάκια και Γιδομαντρίτη.
Στον Εύηνο σώζονται ακόμα αρκετά παλιά πέτρινα γεφύρια, όπως της Αρτοτίβας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της δυτικής Ελλάδας), της Δορβιτσάς, του Πόριαρη, της Κλεπάς, της Μελίγκοβας κ.α. Έχει συνολικό μήκος περίπου 80 km.
Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ. Στην περιοχή της γέφυρας του Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι πιο ολοκληρωμένες στην Ελλάδα μετά τις αντίστοιχες ολυμπιακές της Αθήνας. Οι επισκέπτες της περιοχής του Ευήνου ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία.

Ευηνολίμνη

Στις αρχές του 21ου αιώνα ολοκληρώθηκε το φράγμα του Εύηνου, και τα νερά απ’ τα Βαρδούσια συγκεντρώνονται στην τεχνητή λίμνη 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων που σχηματίστηκε στην κοιλάδα του Αγίου Δημητρίου, γνωστή και ως Ευηνολίμνη. Από εκεί με υπόγεια σήραγγα το νερό μεταφέρεται στο φράγμα του Μόρνου, για να οδηγηθεί στην Αθήνα.
Η Ευηνολίμνη, παρότι δεν έφερε τα επιδιωκόμενα αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή δημιούργησε ένα νέο πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα. Το υγρό στοιχείο δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή και ήδη πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είτε έχουν κάνει την εμφάνισή τους είτε βρίσκονται στα σκαριά.

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...