Πλάτανος, το χωριό στολίδι της Ναυπακτίας

Πλάτανος, το χωριό στολίδι της Ναυπακτίας

Κάτω από ένα πυκνοφυτεμένο από έλατα, γαύρα, μηλιούς, κρανιές και κέδρα δάσος σε υψόμετρο 880 μέτρα, ο Πλάτανος, παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας, ατενίζει το όρος «Ξεροβούνι» ύψους 1.575 μέτρων του οποίου οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδεις πρίνους και κέδρους και από λίγα έλατα.
Έδρα του πρώην Δήμου Πλατάνου νυν διαμέρισμα του ενιαίου δήμου Ναυπακτίας, πήρε τ’ όνομά του από ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση.
Αιτία της πρώτης κατοίκησης της Πλατάνου, που εικάζεται ότι έγινε το 17ο αιώνα, φαίνεται ότι ήταν το δύσβατο της περιοχής που πρόσφερε ασφάλεια απ’ τις με πολεμικές συγκρούσεις, Τούρκων, Ενετών και αρματολών καθώς και τις επιδρομές ληστών και πειρατών που έπλητταν την ευρύτερη περιοχή.
Οι κάτοικοι του Πλατάνου του περασμένου αιώνα εξασκούσαν πολλά επαγγέλματα. Παράλληλα, το πνευματικό επίπεδο του Πλατάνου ήταν υψηλό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν γνωστό ως το «χωριό των γραμμάτων» με καθηγητές, γιατρούς, κ.λ.π. Στην πλειοψηφία τους όμως οι κάτοικοι ήταν γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Επίσης στον Πλάτανο άνθισε η αμπελοκαλλιέργεια, η εκτροφή μεταξοσκώληκα και η μελισσοκομία.
Σήμερα ο ενεργός πληθυσμός του Πλατάνου αποτελείται κυρίως από δημόσιους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και ελάχιστους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Το χωριό είναι πυκνοκτισμένο και γεμάτο από λιθόστρωτα σοκάκια.
Στο δημοτικό διαμέρισμα Πλατάνου ανήκει και ο οικισμός Κάτω Πλάτανος (πρώην Βονώρτα) που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον Πλάτανο, περίπου δέκα λεπτά μακριά.

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...