Χωριά του Πλάτανου

Χωριά του Πλάτανου

Σημείο αναφοράς της περιοχής ο ποταμός Εύηνος ο οποίος πλαισιωμένος από τα έργα των ανθρώπων (γραφικά χωριά, γεφύρια, νερόμυλοι κλπ) συνθέτει έναν τόπο αξιοπρόσεκτο για τον περιηγητή

Πλάτανος: σε υψόμετρο 880 μέτρα ένα παραδοσιακό κεφαλοχώρι της Ναυπακτίας. Πυκνοκτισμένο, με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και γεμάτο λιθόστρωτα σοκάκια, το χωριό ατενίζει το όρος «Ξεροβούνι» ύψους 1.575 μέτρων, του οποίου οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδεις πρίνους και κέδρους και από λίγα έλατα.
Άγιος Δημήτριος: υψόμετρο 650 μέτρα χτισμένο στις νοτιοανατολικές πλευρές του όρους Αρδίνη, κοντά στην όχθη του ποταμού Εύηνου (Φίδαρη), όπου σήμερα έχει γίνει το φράγμα.
Αράχωβα Ναυπακτίας: ένα ορεινό πανέμορφο κεφαλοχώρι, πάνω στον άξονα της 24ης Επαρχιακής Οδού Ναυπάκτου – Καρπενησίου και σε καίρια γεωγραφική θέση, όπου ο αρχαίος δρόμος οδηγούσε στο Θέρμο, στο “Κοινό των Αιτωλών”.
Αχλαδόκαστρο: (πρώην Αρτοτίβα), χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων, άλλαξε όνομα το 1928 και προέρχεται από την σύνθετη λέξη Αχλάδι και Κάστρο, επειδή το χωριό παράγει πολλά αχλάδια και έχει πολλά κάστρα λόγω της φυσικής του τοποθεσίας.
Δενδροχώρι: (πρώην Τέρνοβα) κτισμένο σε υψόμετρο 900 μέτρα, σε μια πτυχή της ανατολικής πλαγιάς τους όρους Κοκκινιά κάτω από το ύψωμα Ξεροβούνι και κοντά στο ποταμό Εύηνο. Πήρε το όνομά του από ένα ωραίο πυκνοφυτεμένο δάσος από έλατα και δρυς. Παλιά το χωριό ονομαζόταν Τέρνοβα, που σημαίνει αγκαθωτό στεφάνι και εικάζεται ότι είναι χτισμένο σε προχριστιανική εποχή.
Καστανιά: χτισμένη αμφιθεατρικά στη δυτική απόκρημνη πλευρά του όρους Αρδίνη και σε υψόμετρο 800 μέτρων. Με μακρόχρονη ιστορία, η Καστανιά προδιαθέτει τον επισκέπτη για ευχάριστη διαμονή.
Κλεπά: χτισμένη στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευήνου έχει προικιστεί απλόχερα απ’ τη φύση με φυσική ομορφιά και άφθονα νερά. Το Μέγα Ρέμα με τις πηγές στον Αϊ-Γιάννη χωρίζει την Κλεπά στα δύο, στην Άνω Κλεπά (Μαχαλάς) και στην Κάτω Κλεπά, προσφέροντας στη μακραίωνη ιστορία του χωριού ζωή αλλά και πλούτο.
Λιβαδάκι (Αβώρανη): κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του όρους Κοκκινιά. Το αρχικό χωριό ήταν κτισμένο στη δεξιά όχθη του ποταμού Ευήνου περίπου δεκαπέντε (15) λεπτά μακριά από την κοίτη του, και μεταφέρθηκε στη σημερινή τοποθεσία λόγω της αύξησης του πληθυσμού, κατά την Τουρκοκρατία όπου οι απαιτήσεις τόσο σε άφθονο, δροσερό νερό όσο και σε επίπεδη έκταση ήταν τόσο μεγάλες που αδυνατούσαν να καλυφθούν από την θέση εκείνη.
Νεοχώρι βρίσκεται χτισμένο στη νότια διακλάδωση του βουνού Ψηλός Σταυρός σε υψόμετρο 730 μέτρα. Ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιήσει εκδρομές με θέα το μαγευτικό τοπίο, να γνωρίσει από κοντά και να θαυμάσει το οργανωμένο Λαογραφικό Μουσείο και να απολαύσει τη νόστιμη τοπική κουζίνα στις ταβέρνες του χωριού.
Περδικόβρυση: χτισμένη στη βόρεια πλαγιά και στο χαμηλότερο μέρος του βουνού Τσεκούρα, σε υψόμετρο 600 μέτρα με θέα τα νερά του Ευήνου. Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Σινίστα και μετονομάστηκε σε Περδικόβρυση το 1938.
Περίστα: στη Βορειοδυτική γωνιά της Ναυπακτίας, στα σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας με την Ευρυτανία και την Τριχωνίδα χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρα.
Χώμορη: κτισμένη στη μεσαία πλευρά του απόκρημνου ορούς Αρδίνη, 60 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο, ένα από τα πιο εύφορα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και ίσως και το αρχαιότερο, αφού έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 17ου αιώνα. Στη Χώμορη ανήκει και ο οικισμός της Αγίας Τριάδας που είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Ξεροβούνι.

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...