Γιατί τόσα έθιμα σε ένα γάμο; Πόσα και ποια πρέπει να τηρήσεις!

Γιατί τόσα έθιμα σε ένα γάμο; Πόσα και ποια πρέπει να τηρήσεις!

Εσύ είπες το μεγάλο “Ναι” και τώρα μαμάδες, γιαγιάδες, θείες και όλο το σόι άρχισε να ανασύρει από το ντουλάπι της μνήμης πάσης φύσεως έθιμο που έκαναν εκείνες στους δικούς τους γάμους, στους γάμους των παιδιών τους κ.ο.κ. Κάθε γωνιά αυτής της χώρας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα που αφορούν στο χαρμόσυνο γεγονός του γάμου.

Η αλήθεια είναι ότι ορισμένα από αυτά δίνουν μια ευχάριστη νότα είτε πραγματοποιούνται εκείνη την ημέρα, είτε το διάστημα που προηγείται του γάμου. Κάποια έχουν εξαλειφθεί με το πέρασμα του χρόνου ή τηρούνται σε πολύ λίγες περιοχές, ενώ κάποια άλλα παραμένουν και μάλιστα οι περισσότεροι από εμάς τα περιμένουμε να συμβούν. Στην περίπτωση που το ζευγάρι κατάγεται από διαφορετική περιοχή τότε το “πάντρεμα” των εθίμων είναι μια διαδικασία που συνήθως μπερδεύει την κατάσταση.

Το ιδανικότερο, για να μπορέσετε εσείς να ζήσετε εκείνη την ημέρα όπως την ονειρευτήκατε αλλά και να ευχαριστήσετε λίγο τους γύρω σας που περίμεναν πως και πως αυτή τη στιγμή, είναι να συζητήσετε όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο σας και να αποφασίσετε ποια από αυτά μπορείτε, σας επιτρέπουν οι συνθήκες και θέλετε να κρατήσετε. Δεν είναι υποχρεωτικό να τα ακολουθήσετε όλα, ειδικά αν αισθάνεστε ότι σας προκαλούν άγχος. Το σημαντικότερο από όλα είναι εκείνη την ημέρα να είστε χαρούμενοι τόσο εσείς όσο και ο άνθρωπός σας, μακριά από άγχη και αγωνίες.

Η προίκα
Ένα έθιμο που υπήρχε στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος αλλά τείνει να εξαλειφθεί εντελώς είναι η προίκα. Συνηθίζεται να αποκαλείται και γιούκος. Συγγενείς και φίλες της νύφης απλώνουν σε ένα δωμάτιο στο πατρικό σπίτι της νύφης τα προικιά και τα ραίνουν με ρύζι και ροδοπέταλα για καλή τύχη.

Το στρώσιμο του κρεβατιού.
Σε άλλους τόπους γίνεται από τους φίλους του γαμπρού και σε άλλους από τις ελεύθερες φίλες της νύφης. Αφού ολοκληρωθεί το στρώσιμο του κρεβατιού και αφού ελεγχθεί από την πεθερά ότι είναι όλα εντάξει, ρύζι, κουφέτα, κάποιες φορές και χρήματα συνοδεύουν τις ευχές των παραβρισκομένων ενώ ένα μωράκι ξαπλώνει στο κρεβάτι προμηνύοντας έτσι το φύλο του πρώτου παιδιού του ζευγαριού. Όπως και να το έχετε στα μέρη σας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μαζευτείτε στο σπίτι και να ξεκινήσουν τα προεόρτια του γάμου με χαρά!

Το προγαμιαίο γλέντι και η ανταλλαγή
Μερικές ημέρες πριν το γάμο διοργανώνεται το προγαμιαίο γλέντι κατά τη διάρκεια του οποίου ο κουμπάρος μαζί με τους συγγενείς και φίλους του γαμπρού παίρνουν το νυφικό και όλα τα δώρα της νύφης από το σπίτι του γαμπρού και να πηγαίνουν στο πατρικό της νύφης, προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή με το κοστούμι και τα δώρα του γαμπρού. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται επάνω στο χορό, συμβολίζοντας έτσι τη χαρά και την ευτυχία. Σε κάποιες περιοχές οι φίλοι του γαμπρού ζητάνε το φιλί της νύφης για να το πάνε στο γαμπρό κι εκείνη αφήνει το αποτύπωμα του κραγιόν της σε μια χαρτοπετσέτα, ενώ σε άλλες οι φίλοι του γαμπρού καλούνται να αποδείξουν τη μαεστρία τους κλέβοντας κάτι από το σπίτι της νύφης. Κάπως έτσι έχουν χαθεί κότες από τα κοτέτσια, μπύρες από τα ψυγεία και διάφορα άλλα αναλώσιμα ή μη.

Το ντύσιμο της νύφης και του γαμπρού
Οι φίλες της νύφης μαζεύονται από νωρίς στο σπίτι της νύφης και τη βοηθούν να προετοιμαστεί τραγουδώντας! Ενώ στην αντίπερα όχθη οι φίλοι του γαμπρού συγκεντρώνονται στο σπίτι του προκειμένου να τον ξυρίσουν για να πάει καθαρός και όμορφος στην εκκλησία.

Η κουλούρα ή αλλιώς νυφόψωμο ή γαμοκούλουρο
Η μητέρα της νύφης ψήνει την κουλούρα ή νυφόψωμο, την οποία σπάνε σε κομμάτια πάνω από το κεφάλι της νύφης οι ελεύθερες φίλες της και το μοιράζονται για να το τοποθετήσουν κάτω από το μαξιλάρι τους το βράδυ του γάμου και να ονειρευτούνε τον άνδρα που θα παντρευτούν στο μέλλον ή το σπάει η νύφη και το μοιράζει. Όλα αυτά συμβαίνουν κατά την έξοδο της νύφης από το σπίτι λίγο πριν αναχωρήσει για την εκκλησία. Στην Κρήτη το γαμοκούλουρο είναι εφτάζυμο και διακοσμημένο με τα σύμβολα της ευγονίας, δηλαδή ρόδια, σταφύλια και κουκουνάρια.

Τα ονόματα στο νυφικό παπούτσι
Ένα έθιμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα είναι η καταγραφή των ονομάτων των ελεύθερων κοριτσιών κάτω από το παπούτσι της νύφης. Τα κορίτσια που το όνομά τους θα σβηστεί πρέπει να περιμένουν σύντομα τη σειρά τους να ντυθούν νύφες.

Δε μπαίνει το παπούτσι
Συνηθίζεται ο κουμπάρος να είναι αυτός που θα παραλάβει τη νύφη από το σπίτι της για να την οδηγήσει στην εκκλησία. Έλα, όμως, που κάτι πήγε στραβά και δε μπορούν να φύγουν γιατί δε μπαίνει το παπούτσι! Με λίγο… ασήμωμα, δηλαδή με λίγα χρήματα από τον κουμπάρο, το πόδι γλιστράει πιο εύκολα και τελικά καταφέρνουν να φορέσουν το παπούτσι στο πόδι της νύφης και να αναχωρήσουν για την εκκλησία!

Το στήσιμο του γαμπρού
Δεν υπάρχει νύφη που να μην… έστησε το γαμπρό στην εκκλησία. Μερικά νάζια, μαζί με βόλτες γύρω από την εκκλησία προειδοποιούν το γαμπρό ότι δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει τη νύφη δική του.

Το πάτημα του ποδιού
Εδώ οι απόψεις διήστανται για το ποιος πατάει το πόδι ποιου τη στιγμή που ο παπάς ψάλει το “η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”. Μάλλον όποιος προλάβει! Σίγουρα πάντως όλοι περιμένουν να δούνε τι θα συμβεί.

Το ρύζι
Το πέταγμα ρυζιού αποτελεί κατ εξοχήν σύμβολο ενός ελληνικού γάμου και χρησιμοποιείται σε πολλές στιγμές του. Μια από αυτές είναι και ο χορός του Ησαϊα όπου όλοι οι καλεσμένοι ράνουν το ζευγάρι με ρύζι προκειμένου να “ριζώσει” ο γάμος τους. Σήμερα, βέβαια, αυτό το έθιμο έχει μεταφερθεί κατά την έξοδο του ζεύγους από την εκκλησία.

Η επιλογή και το κάλεσμα του κουμπάρου
Κάποτε συνηθιζόταν ο κουμπάρος που θα στεφανώσει το μελλόνυμφο ζευγάρι να είναι ο νονός του γαμπρού ή κάποιο από τα παιδιά του για να συνεχιστεί η κουμπαριά, όπως λέγανε. Τώρα πια τα περισσότερα ζευγάρια επιλέγουν κάποιον κοινό φίλο για κουμπάρο τους. Σε ό,τι αφορά στο κάλεσμα, ο γαμπρός και οι γονείς του πηγαίνουν στο σπίτι του κουμπάρου με διάφορα κεράσματα (τα συνηθέστερα σύμφωνα με την παράδοση είναι το ούζο ή και κρασί, ένα ψητό κοτόπουλο και γλυκά) προκειμένου να τον προσκαλέσουν στο μυστήριο.

Η ανθοδέσμη
Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, η νύφη καλεί στην πίστα τις ελεύθερες κοπέλες και πετά την ανθοδέσμη της! Όποια τυχερή την πιάσει είναι η επόμενη στη σειρά για να παντρευτεί.

Μια γλυκιά ζωή
Αφού ολοκληρωθεί ο γάμος η μητέρα του γαμπρού περιμένει το ζευγάρι στο σπίτι που θα στεγάσει την οικογένειά τους κερνώντας τους γλυκό του κουταλιού για να έχουν μια γλυκιά ζωή!

Αυτά κι άλλα πολλά μικρά γεγονότα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των γάμων. Σε άλλους αρέσουν κι άλλοι τα βλέπουν και γελάνε. Σίγουρα όλα γίνονται με χαρά και θετική διάθεση και στόχο έχουν τη διασκέδαση. Επιλέξτε ποια από αυτά θέλετε να ακολουθήσετε και απολαύστε αυτή την ημέρα μέχρι το τελευταίο της λεπτό γιατί είναι μια και μοναδική!

Facebook Twitter Pinterest Email
loading...